Idei

Casele pasive

Casele pasive sunt acele case care asigura un climat interior comfortabil si vara si iarna, fara insa a fi nevoie de o sursa conventionala de incalzire.
Pentru a fi posibil, necesarul anual pentru incalzirea cladirii trebuie sa nu depaseasca 15 kWh/(mp*an). Necesarul minim poate fi asigurat prin incalzirea aerului furnizat de sistemul de ventilatie – un sistem care poate fi implementat in orice caz.

Un standard european poarta denumirea de PASSIVE HOUSE (CASA PASIVA) deoarece energia pasiva a radiatiilor solare captata din exterior si furnizata apoi ca energie calorica de unele dispozitive si de ocupantii casei, sunt suficiente pentru a pastra casa la o temperatura ambientala comfortabila in anotimpul rece. O componenta a conceptului de CASE PASIVE este faptul ca tehnologiile eficiente sunt folosite pentru a minimiza consumul de energie din alte surse (in mod deosebit – energia electrica pentru aparatele din gospodarie). Obiectivul este de a pastra un consum total de caldura, apa calda si energia electrica, sub 42 kWh/(mp*an).

Criteriile pentru CASE PASIVE pe metru patrat de suprafata locuibila:
- maxim 10 Wh/mp necesar caloric constant
- maxim 15 kWh/mp necesar anual cu incalzirea spatiului
- maxim 42 kWh/mp necesar anual total de energie consumata

Cum sa contruiesti o casa pasiva

Sa nu cheltuiesti bani cu incalzirea casei, e un concept foarte atractiv. Pentru a atinge acest nivel de performanta foarte inalt va asteptati sa creasca substantial costurile constructiei, nu? Ei bine, costurile nu sunt exagerate atat timp cat arhitectura si orientarea casei sunt facute cu o PLANIFICARE RIGUROASA!

Cateva chestiuni generale referitoare la arhitectura:
- se ia in considerare o forma compacta cu o amprenta la sol cat mai mica
- ferestre mari catre sud; nici o fereastra catre nord
- cat mai putine usi exterioare
- o jumatate de acoperis exact spre sud (pentru panouri solare)
- se ia in considerare constructia unui singur corp de cladire
- se ia in considerare construirea unui duplex cu doua sau mai multe apartamente intr-o singura cladire.

Arhitectura CASELOR PASIVE poate sa difere, dar principiul ramane acelasi. Principiul din ,,spatele,, CASELOR PASIVE se bazeaza pe un concept – acela de a reduce investitia printr-o proiectare eficienta, din punct de vedere energetic, a casei. Prin cresterea considerabila a eficientei energetice a unei cladiri, sistemele de climatizare pot fi substantial simplificate pana la atingerea unui nivel de maxima eficienta.

Ganditi-va la urmatorul exemplu: trebuie sa contruiti o casa intr-o zona de clima rece. Necesarul caloric pentru a incalzi casa in anotimpul rece este cel mai mare. Daca se reduce consumul caloric prin izolarea termica a imobilului si utilizarea ferestrelor termoizolante (prin ferestrele clasice se pierde 40% din caldura), sisteme solare pasive si alte metode, se poate creste randamentul termic, implicit mentinerea temperaturii ambientale. In acest sens, sistemul de incalzire poate fi simplificat pas cu pas. Dar cel mai semnificativ prag apare cand necesarul caloric atinge un maxim de 10 Wh/mp. Cand maximul necesarului caloric este mai mic de 10 Wh/mp, indiferent de clima si anotimp, sistemul de ventilatie poate fi folosit si pentru incalzirea spatiului, astfel, eliminandu-se necesitatea unui sistem separat de incalzire.

Principala functie a unui sistem de ventilatie este de a mentine o calitate excelenta pentru aerul din interior. Daca necesarul caloric maxim este mai mic de 10 Wh/mp, sistemul de ventilatie poate distribui toata caldura necesara in cladire. De aceea, definitia pentru CASE PASIVE este ca maximul necesarului caloric trebuie proiectat sub nivelul de 10 Wh/mp. In zonele cu clima mai calda, aceasta valoare poate fi atinsa foarte usor, in comparatie cu  zonele cu clima rece.

Cresterea eficientei energetice sub acest prag de 10 Wh/mp nu aduce nici un beneficiu in plus. Costurile de constructie cresc in mod dramatic daca ne propunem sa construim o casa cu consum de energie ZERO, in locul unei CASE PASIVE. La fel, o casa cu consum de energie ZERO nu ar aduce beneficii nici pentru mediul inconjurator, fata de o CASA PASIVA. CASELE PASIVE au un necesar caloric foarte redus pentru a mentine confortul interior in anotimpul rece. Necesarul de caldura este atat de mic incat impactul asupra mediului este neglijabil chiar daca se folosesc combustibili fosili (ulei, gaz, carbuni) ca si surse de energie.
essaymoment

If you’re starting off with a negative subject, then your article how to write a reseach paper will be more challenging to compose.